В гостях у психоаналитика

5 квітня 2017 року о 19.00
«Шевченко – пере прочитання. Що приховано в культурному позасвідомому Українців»

   Широко вживаним нині у колах психологів та соціологів стало словосполучення «культурний код». Можливо це данина моді, адже в еру цифровізації виникає спокуса «оцифрувати» навіть наше позасвідоме.
Погоджуючись із автором гіпотези Культурного коду, Клотером Рапаєм» про наявність у позасвідомому людини певних, цілком впізнаваний імпритингів, що утворились у ранньому віці і передались кожному від носія культури мені складно погодитись із тим що це «код». Психіка людини не дискретна. Спроба «кодувати» вміст позасвідомого може мати місце лише для складення моделі цієї психіки, але ніяк не для пояснення всього різноманіття її проявів.
Сучасність гостро поставила перед Українцями питання власної суб’єктивізації. Під впливом об’єктивних чинників зовнішнього середовища, можливо чи не вперше, сучасна нація отримує шанс на пере прочитання змістів свого культурного позасвідомого. Саме в такі часи можливі
докорінні зміни у глибинному сприйнятті та самовизначенні цілих народів та держав.
Незаперечно, що творчість Т.Г. Шевченка, мабуть найглибше з поміж інших літераторів відобразила всю глибину і наповненість культурного позасвідомого Українців, наклало відбиток на зміст масового позасвідомого нації аж до сьогодні.
Сучасній виклик — це пере прочитання метафоричної мови Шевченка, переозначення, осучаснення створених ним образів та закладення нових сенсів які знайдуть відображення у явищах культурного життя.
На лекції ми поговоримо про шляхи декомпозиції і синтезу метафори нового «культурного позасвідомого» яку можна зробити використовуючи надбання методу прикладного психоаналізу.

Ведучий: Павло Мартиненко – консультант психоаналітичної орієнтації, спеціаліст з прикладного психоаналізу, член УАП, викладач МІГП, координатор проекту «Україна: вчора, сьогодні, завтра».

Місце проведення: м. Київ, вул. Лаврська, 16 (3 поверх, Конференц-зал).

Телефон для довідок: +38 (044) 280 89 45

Вхід вільний.